Plan van Aanpak

 

 • Kennismaking: 'Waar zit je mee en/of loop je tegen aan?'.  In een eerste kennismaking kunnen wij samen kijken of ik iets voor jou kan betekenen, en of de 'klik' er bij ons beiden is om samen de volgende stap te nemen. Zo ja, dan gaan we het volgende doen:
 • Intakegesprek: hierin onderzoeken we de last die je ervaart , we kijken ook wat er goed gaat, we staan stil bij jouw levensloop, persoonlijkheidskenmerken en brengen jouw wensen en hulpvraag verder in kaart.
 • Diagnostiek: zo nodig doen we gericht psychologisch onderzoek om uit te zoeken of er sprake is van AD(H)D en/of bijkomende klachten.
 • Adviesgesprek: hierin geef ik je een toelichting op de uitkomst van ons intakegesprek en/of het verrichte psychologisch onderzoek en doe ik je een behandelvoorstel. Indien er sprake van AD(H)D is en er geen andere klachten zijn die eerst behandeling nodig hebben, dan kunnen ons richten op de AD(H)D. Als jij je goed geïnformeerd voelt en het behandelvoorstel ziet zitten, starten we de behandeling en/of de coaching. Ook kan ik je verwijzen naar een collega professional die je voor kan lichten over medicijnen, die je kunnen helpen de last van jouw klachten te verminderen. En die je in overleg met jou, behandeling met medicijnen kan bieden.
  Behandeling deze bestaat uit de volgende onderdelen, samen kijken we wat jij hiervan nodig hebt.
 • Psycho-educatie: Wil je beter leren begrijpen wat AD(H)D is en hoe dit zich bij jou manifesteert?
 • Acceptatieproces diagnose: de focus ligt hierbij op een levenslang acceptatieproces dat AD(H)D een deel van jou is en bij jou hoort. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Wat we hiermee bedoelen is dat vergelijkbaar met de kleur van je ogen (die krijg je), jij AD(H)D in jouw pakket hebt meegekregen. Hoewel je hier niets aan kunt veranderen, kun je dit wel aan de manieren waarop je hiermee omgaat. Bij het acceptatieproces hoort ook het effectief rekening leren houden met jouw mogelijkheden en grenzen.
 • Het betrekken van jouw partner, familie en/of dierbaren bij jouw behandeling en/of coachingsproces: als je dit wilt betrekken we jouw partner, ouders en/of kinderen, en/of iemand anders die belangrijk voor jou is en jou goed kent, bij het onderzoeksproces en de behandeling.
 • Zij kunnen jou en ons mogelijk helpen met informatie die belang is voor jouw onderzoeksproces en behandeling en/of coachingstraject.
 • Effectief leren omgaan met jouw ADHD-symptomen en afname van hiermee samenhangende klachten: Acceptatie van sommige blijvend terugkerende ADHD-symptomen, deze her- en onderkennen zonder oordeel, en leren hier zo effectief mogelijk voor jezelf en anderen mee om te gaan. Werken aan het verbeteren van je aandacht, het (her)vinden en behouden van je focus,  het verder ontwikkelen van adequate probleemoplossende vaardigheden en werken aan het versterken van de kwaliteiten die je hebt.
 • Time-managementvaardighedenmet (het leren van) deze vaardigheden maak je de tijd concreet, tastbaar en voelbaar voor jezelf. Je leert de juiste tijd inschatten voor verschillende activiteiten, waardoor je ook effectief plant en je afspraken na kunt komen.
 • Emotieregulatievaardigheden ontwikkelen: hoe ga je om met je (afleidende) gevoelens, impulsen, en/of opdringende en terugkerende gedachten die je afleiden en/of uit evenwicht brengen?
 • Zelfmanagementvaardigheden ontwikkelen: hoe breng je jezelf weer op het juiste spoor, wanneer je afgedwaald bent?
 • Effectieve interpersoonlijke vaardigheden ontwikelen: hoe kun je èn authentiek en oprecht zijn, èn voldoende rekening houden met de gevoelens van de ander?
 • Ontwikkelen van een realistisch en positief zelfbeeld: jezelf met al je eigenschappen en kwaliteiten (leren) accepteren, compassie ontwikkelen voor jezelf, en ook leren om realistisch te zijn in waar je minder sterk in bent en waar jouw grenzen liggen. Leren om op een ADHD-vriendelijke wijze om te gaan met jezelf!

Nieuwsgierig? Kom eens kennismaken!